Lezingen

Het Platform Militaire Historie Ede organiseert op verzoek lezingen over Ede in de Tweede Wereldoorlog. Onderstaande lezingen kunnen wij aanbevelen, maar maatwerk is ook mogelijk. We vragen hier een onkostenvergoeding van 25 euro voor. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden door een berichtje te sturen naar info@platformmhe.nl

Lezing Bevrijdigsfeest 1945

Het platform beschikt over een unieke serie dia’s van Koninginnedag 1945 en de daaraan verbonden feestweek in Ede. De kleurendia’s werden in eigen beheer gerestaureerd en geven een goed beeld van het dorp Ede anno 1945. In de optocht komen bekende locaties in beeld en passeren veel opgetuigde voertuigen, rijk versierde erebogen en veel Edese verenigingen de lens van de camera.

Deze lezing is in het bijzonder geschikt voor Edenaren, maar ook voor mensen die in de Tweede Wereldoorlog zijn geïnteresseerd.

Lezing Meidagen 1940 in Ede

De eerste Duitse voertuigen reden op 10 mei 1940 via de oude rijksweg Ede binnen en werden daarna vanaf de Grebbeberg door de Nederlandse artillerie onder vuur genomen. Het gebied tussen Ede en Veenendaal was door het terugtrekkende Nederlandse leger onder water gezet, om zo de opmars van de Duitse indringers te vertragen. De Edese bevolking zat letterlijk tussen twee vuren gevangen en werd door de Duitsers geëvacueerd.

Deze lezing behandelt de inval van het Duitse leger en de gevolgen voor de Edese bevolking daarvan.

Lezing Operatie Market Garden

September 1944 start de grootste luchtlandingsoperatie ooit: de slag om Arnhem. Ruim 12.000 manschappen worden gedropt, waarvan er slechts 2.200 naar huis zouden terugkeren. De luchtlandingen vonden deels op Edes grondgebied plaats en worden nog jaarlijks onder grote belangstelling herdacht op de Ginkelse heide.

Deze lezing zoomt in op de Edese kant van het verhaal: welke troepen zijn er precies geland op de hei bij Ede en wat was hun rol in het groter geheel? Ook de rol van het Edese verzet na het mislukken van deze grootst opgezette operatie komt aan bod (Operatie Pegasus).


Airborne Museum 'Hartenstein'
Comité Airborne Arnhem-West.
Dienstplicht Koude Oorlog
Gemeentearchief Ede
Historisch Museum Ede
Keep Them Rolling
KOVOM
Liberation Route Europe
Luchtpost Indonesië
Nat.Comité 4 en 5 mei
Nat.Comité Herdenking Capitulatie Wageningen
Nico Schuurman Comics
Pegasus Pipes & Drums
Stichting De Greb
Stichting Grebbelinie
St.Joods Monument Ede
The Pegasus Channel
Verbindingsdienst