Kazernes in Ede


Erfgoed van Ede, Gelderland, Nederland


HOME      VERHALEN      VONDSTEN      PROJECT

De expositie In Dienst in Ede was deze zomer geopend elke zaterdag van 9 juli t/m 10 september 2016 tussen 10.00 - 16.00 uur.

Locatie: Akoesticum gebouw, Ede (dit is de Frisokazerne bd.)

Feestelijk geopend

De expositie 'In Dienst in Ede' is gisteren in het historisch café feestelijk geopend door wethouder Johan Wijland (Ede) en Petra Heeren-Hoff (Provincie Gelderland)!

Dit bericht was geplaatst op 7 juli 2016 door Jobbe Wijnen.



Wat krijgen we nu?

Wat krijgen we nu? Oud-kazernecommandant Rob Vollaard knipt een gat in zijn ‘eigen hek’ voor de expositie ‘In dienst in Ede’!!!

Dit bericht was geplaatst op 30 juni 2016 door Jobbe Wijnen.



Expositie 'In dienst in Ede'

Tentoonstelling en historisch café "In dienst in Ede"

Ede – Als een van de resultaten van een groot erfgoedproject over de geschiedenis van de kazernes in Ede, wordt een tentoonstelling georganiseerd in het Akoesticum. Deze tentoonstelling wordt geopend met een bijzonder historisch café op 6 juli 2016. De tentoonstelling in 100 voorwerpen wordt toegelicht in een catalogus die als historisch cahier verschijnt. De tentoonstelling is geopend op zaterdagen in de periode 9 juli tot en met 10 september. Ook is voor groepen en schoolklassen bezoek op afspraak mogelijk. Dit alles wordt georganiseerd door een aantal Edese erfgoedinstellingen en de gemeente Ede vanuit het door de Provincie Gelderland mede gefinancierde project 'Kazerne Ede: een afscheid en een nieuw begin'.



De expositie werd gehouden in het Akoesticum gebouw, Ede en was geopend elke zaterdag van 9 juli t/m 10 september 2016 tussen 10.00 – 16.00 uur.



Tentoonstelling in 100 voorwerpen

Door de partners in het project zijn in de afgelopen periode objecten, zoals bouwbiografische vondsten, voorwerpen, foto's en archiefstukken verzameld die met de geschiedenis van de Edese kazernes, haar bewoners en de betrokkenheid hierbij door de Edenaren te maken heeft. Ook zijn er veel verhalen verzameld, op schrift gesteld en op film vastgelegd. De tentoonstelling schetst een beeld van het leven op en naast de kazernes in Ede. Vanuit het vele verzamelde materiaal is een selectie gemaakt van 100 voorwerpen met de daarbij behorende verhalen. Deze keuze zal worden gepresenteerd in vijf thema's. Bijvoorbeeld het bijzondere verhaal achter het portret van Prinses Marijke, beschermvrouwe van de Verbindingsdienst, dat in deze tentoonstelling te zien zal zijn.
In de historische omgeving op het kazerneterrein zal deze tentoonstelling voor bezoekers worden opengesteld gedurende de zaterdagen vanaf 9 juli. De openstelling wordt verzorgd door vrijwillige medewerkers van de deelnemende erfgoedinstellingen en is vrij toegankelijk. Om de bij de objecten behorende verhalen goed te kunnen bekijken, kan de catalogus bij de tentoonstelling worden aangeschaft.

Catalogus

Deze catalogus zal verschijnen als deel in de bekende reeks Historische Cahiers Ede. Van alle in de tentoonstelling getoonde objecten is een foto opgenomen met daarbij een toelichting op het object door een van de leden van de projectgroep. Samen met de toelichting op de uitvoering van het kazerneproject, vormt dit een mooi geheel als doorsnede van de opbrengsten van het project. De catalogus is vanaf 6 juli verkrijgbaar voor vijf euro.

Historisch Café

Ter gelegenheid van de opening van de tentoonstelling "In dienst in Ede" wordt een bijzonder historisch café georganiseerd. Dit zal plaatsvinden in het auditorium van het Akoesticum op woensdag 6 juli 2016 vanaf 19.00 uur. Het historisch café wordt gehouden in de vorm "Garnizoen Ede draait door" met een gespreksleider, tafeldame en interessante interviews met betrokkenen. En natuurlijk is er (militaire) muziek. Als slot van dit café wordt de tentoonstelling geopend door Gelders gedeputeerde Josan Meijers en onze eigen wethouder Johan Weijland.

Verhalen

Het project Kazernes in Ede is inmiddels afgelopen. En werd gezocht naar verhalen van mensen die of als militair, maar vooral ook als burger bij het kazerneleven waren betrokken. Deze verhalen zijn op film vastleggen. Heeft u nog een verhaal vanuit uw eigen herinnering, dan roepen we u op om dit te laten weten. Hiervoor kunt u contact opnemen met info@platformmhe.nl

Dit bericht was geplaatst op 9 juni 2016 door Jobbe Wijnen.



Verhaal Hartenberg uitgebreid

Met dank aan Ruud Dijkman is het verhaal over militairen op de Hartenberg nu sterk uitgebreid. Kijk snel op de pagina: militairen op de Hartenberg

Dit bericht was geplaatst op 9 juni 2016 door Jobbe Wijnen.



Voorbereiding expositie gestart

Dit jaar houdt het kazerneproject nog éénmaal een grote expositie met 100 voorwerpen uit de kazernes. De voorbereidingen zijn in gang gezet! Vanavond vergaderen we over de inhoud bij het Platform Militaire Historie Ede. De foto op de vondst is één van de geselecteerde voorwerpen: een voor vele militairen bekende en belangrijk richtlijn.

Dit bericht was geplaatst op 18 april 2016 door Jobbe Wijnen.



Platzpatronen 33

Na meer dan 70 jaar opgeraapt in de Elias Beeckman kazerne alsof het gisteren verloren was. Doosjes voor Platzpatronen 33 . . .

Dit bericht was geplaatst op 15 maart 2016 door Jobbe Wijnen.



PMK5-269 Kriegsmarine

Er is een wet in de archeologie: "Topvondsten raken zoek."

Dat komt omdat archeologen er in hun enthousiasme heel zuinig op willen zijn en ze apart houden, zodat ze 'echt niet kwijt kunnen raken'. Juist daardoor blijven ze vaak (per ongeluk) buiten de reguliere vondst-administratie, en als je duizenden vondsten doet zoals in Ede, blijken ze daardoor stom genoeg later nog wel eens onvindbaar . . . Ja, het zit in een doos, maar welke???

Vlak voor de expositie in het Historisch Museum Ede kwamen we er achter dat deze knoop van de Kriegsmarine nog geen nummer had. En we moesten dus best even zoeken voor hij weer opdook. De knoop stond daarom ook nog niet op de website terwijl het toch echt een van de Topvondsten is in het project. Bij deze zetten we het recht en publiceren de vondst met nummer PMK5-269.

De knoop is afkomstig van de Duitse Kriegsmarine die in de Tweede Wereldoorlog een opleidingscentrum in Ede had. Geloof het of niet, maar de knoop lag 67 jaar na dato nog gewoon onder de verwarming op de houten vloer van de zolder in de Bergansiuskazerne, alsof het 1945 was . . .

Dit bericht was geplaatst op 19 februari 2016 door Jobbe Wijnen.



De kick off van 2016

De projectgroep Kazernes van Ede wenst iedereen een goed en gezond 2016!

Wij geven het jaar een goede start met twee nieuwe verhalen op de website.

- Als eerste zijn we trots het verhaal van de acte van de Buurt Ede-Veldhuizen met de Nederlandsche Staat te kunnen vertellen. Naar deze acte zijn we een tijdje op zoek geweest, maar hij is nu gevonden en digitaal ingescanned. Het verhaal is geschreven door archivaris Peter van Beek.

- Het tweede toevoeging vertelt het persoonlijke verhaal van Gerard Hendrikx van Vereniging Oud Ede en hoe hij als 'cijferaar' in de Beeckman kazerne kwam in de tijd van de Beatmuziek.

Nieuwe indeling van de website

Bij het plaatsen van deze verhalen ontdekte de webbeheerder tot zijn genoegen een technisch probleem: inmiddels zijn zoveel verhalen geschreven in dit project, dat ze niet meer allemaal onder elkaar in het menu 'kazerneverhalen' pasten. Je zou dus kunnen zeggen dat de menu-indeling aan succes van het project ten onder is gegaan.

Daarom is de indeling van de verhalen nu iets aangepast en worden de verhalen in het menu boven aan de pagina ingedeeld per tijdvak: jaren 50, jaren 60, jaren 70 etc. De links naar de verhalen zelf blijven ongewijzigd. Ook zijn alle gepubliceerde verhalen onder elkaar te vinden in de zijbalk rechts van dit bericht.

Iedereen veel leesplezier en nogmaals de beste wensen namens de redactie!

Dit bericht was geplaatst op 4 januari 2016 door Jobbe Wijnen.



Een goede kerst en jaarwisseling!

Het kazerneproject Ede wenst alle Bollen, Fillers, Ouwe Stompen, Edenaren en Gelderlanders een goede kerst en prettige jaarwisseling. Tot in 2016!

Dit bericht was geplaatst op 24 december 2015 door Jobbe Wijnen.



Artikel 'Bij nacht en ontij'

Jan Kijlstra schreef een verhaal bij de vondst van ongeveer 10 wapenschildjes van de 25e afdeling Luchtdoelartillerie, over vleermuizen, verveling en cheetas. Het artikel is te vinden achter deze link of onder het menu-item kazerneverhalen.

Dit bericht was geplaatst op 10 december 2015 door Jan Kijlstra.



Artikel over de bouw van de kazernes

Gemeentearchivaris Peter van Beek schreef een artikel over de bouw van de kazernes in Ede. De tekst vind je hier.

Dit bericht was geplaatst op 1 december 2015 door Jobbe Wijnen.



Tentoonstelling 'Kazernes van Ede'

Het Historisch Museum Ede organiseert van 27 november tot en met 31 december 2015 de tentoonstelling "Kazernes van Ede". De tentoonstelling is samengesteld in het kader van het project "Kazernes van Ede", waarin wordt samengewerkt met de gemeente Ede, het Platform Militaire Historie Ede, de Stichting Erfgoed Ede, de Buurt Ede-Veldhuizen, de AWN, de Vereniging Oud Ede en Wijnen Cultuurhistorisch Onderzoek. De tentoonstelling vertelt het verhaal van objecten die achterbleven in de Edese kazernes na het vertrek van Defensie. Deze objecten zijn aangevuld met documenten en foto's. Het uiteindelijke doel is om te vertellen over het kazerneleven in een periode van tientallen jaren.

In opdracht van projectbureau de Veluwse Poort werd door Jobbe Wijnen bouwbiografisch onderzoek gedaan in de voormalige Edese kazernecomplexen. Enkele jaren daarvoor waren deze verlaten door de laatste daar gelegerde militairen. Deze vondsten vormden de start van het erfgoedproject 'Kazernes van Ede' dat door de gemeente Ede werd gestart na een subsidie van de Provincie Gelderland.

Het project wordt uitgevoerd door een aantal Edese erfgoedinstellingen dat dat zich direct of indirect betrokken voelt bij het militaire verleden van onze gemeente. De ruim 100 belangrijke en minder belangrijke vondsten werden aangevuld met spraakmakende documenten en foto's. Uiteindelijk is al dit materiaal vooral bedoeld om de verhalen van het recente en meer historisch verleden van defensie in Ede te kunnen vertellen. Objecten kunnen leiden tot herinneringen en deze zullen in het vervolg van het project worden losgeweekt en vastgelegd. Zo zullen uiteindelijk zowel de objecten (of de vastlegging daarvan) en de hierbij behorende verhalen een nieuw document of monument vormen aan deze belangrijke pijler uit de Edese geschiedenis.

Dit bericht was geplaatst op 25 november 2015 door Jobbe Wijnen.



Lezersvraag: een brief van één zin?

Vandaag voor onze volgers een lezersvraag!

Waarom denken jullie dat deze brief bij één zin is gebleven? Er werd in 1981 aan begonnen, kwam blijkbaar nooit voorbij de eerste zin en bleef verfrommeld achter op de zolder van gebouw 14 in de Elias Beeckman Kazerne.

Dit bericht was geplaatst op 14 november 2015 door Jobbe Wijnen.



Verzoekschrift Timmers voor expositie geselecteerd

Binnenkort is er een kleine expositie over het kazerneproject in Ede. Deze vondst hebben we net geselecteerd om te laten zien. Het is een verzoekschrift - in klad vermoedelijk - van soldaat Timmers, die vond dat hij het wel verdiend had om in 1960 een extra dagje met verlof te gaan.

Binnenkort volgt meer informatie over de expositie door middel van een persbericht. Dat komt ook op deze website, dus houd de pagina in de gaten.

Dit bericht was geplaatst op 12 november 2015 door Jobbe Wijnen.



EBK13 revisited

Even terug in de Elias Beeckman kazerne. Op verzoek van het PMHE heeft bouwbiograaf Jobbe Wijnen twee strozakken opgehaald, die bij het onderzoek in 2012 waren blijven liggen. Dat soort strozakken blijkt namelijk ontzettend zeldzaam erfgoed! Van dit bezoek maakte hij ook een video.

Meteen een leuke terugkeer aan een bijzondere plek: een 'geheime ontspanningsruimte' waar dienstplichtigen vermoedelijk stiekem een pilsje pakten of een sigaretje rookten uit het zicht van de leiding. Hier werd in 2012 ook de opbouw van de Willys Jeep gevonden. https://youtu.be/7vImGQJdGMA

Dit bericht was geplaatst op 25 oktober 2015 door Jobbe Wijnen.



Kazerne Project Ede bij Studio C

Vorige week was Geen Broere van Buurt Ede-Veldhuizen te gast bij Studio C en sprak over het Erfgoedproject Kazernes van Ede. We hebben de audio met toestemming van Studio C nu voor onze volgers online gezet.

Dit bericht was geplaatst op 14 oktober 2015 door Jobbe Wijnen.



Het leger en de Ginkelse- en Eder Hei

Er is een nieuwe tekst op de projectwebsite van Jan Kijlstra over de verwerving van de Edese Heide door Defensie. Klik hier https://edekazerne.wordpress.com/kazerneverhalen/de-verwerving-door-het-leger-van-de-ginkelse-en-eder-hei/

Dit bericht was geplaatst op 9 oktober 2015 door Jobbe Wijnen.



Persbericht

Deze week verscheen in de Edese media weer een persbericht van ons Kazerneprojecten. Hieronder de tekst.

Erfgoedproject;'kazernes Ede: een afscheid en een nieuw begin'

De afgelopen maanden is een groep erfgoedinstellingen onder leiding van de gemeente Ede gestart met een bijzonder erfgoedproject: Kazernes Ede: een afscheid en een nieuw begin. Een verhaal waarbij de militaire historie en gevonden objecten worden gekoppeld aan verhalen vanuit herinneringen.

Een afscheid en een nieuw begin

Met de sluiting en de herbestemming van de Edese kazernes is het moment aangebroken om de geschiedenis van de kazerneterreinen op een innovatieve manier neer te zetten als 'een afscheid en een nieuw begin'. Het project is gestart met bouwbiografisch onderzoek waarbij veel 'verborgen' objecten die zijn achtergebleven bij het vertrek van defensie zijn verzameld. Deze objecten worden aangevuld met informatie die wordt verkregen door archeologisch en historisch onderzoek. Aan de hand van vondsten op het terrein, bronnen en kennis vanuit de deelnemende partners, worden nu burgers uitgedaagd om het materiaal aan te vullen met verhalen, herinneringen en beelden. Zo worden oude verhalen verrijkt met nieuwe context.

Samenwerking

Bij de totstandkoming van het project is samenwerking met diverse partners heel belangrijk. Het project wordt uitgevoerd met ondersteuning van de Provincie Gelderland. De instellingen die zich aan het project hebben verbonden zijn: de Archeologische Werkgroep Nederland - afdeling 17, de Buurt Ede-Veldhuizen, het Historisch Museum Ede, Wijnen Cultuurhistorisch Onderzoek, het Platform Militaire Historie Ede, de Stichting Erfgoed Ede, de Vereniging Oud Ede en de gemeente Ede. Enkele van deze partners brengen we hier in beeld.

Buurt Ede-Veldhuizen

Aan het woord is Ruud Dijkman, buurtmeester van de Buurt Ede-Veldhuizen: ''Als voormalig grondeigenaar van een groot deel van het defensieterrein voelen we ons zeer betrokken bij dit project. De geschiedenis van Ede in de vorige eeuw is zeker ook de militaire historie van Ede. In onze archieven bevinden zich vele bewijzen van onze langjarige contacten met defensie. De militairen hebben zich ruim 100 jaar op ons grondgebied opgehouden. Wij willen graag dat deze geschiedenis bewaard en herinnerd blijft, ook voor komende generaties. En we willen onze bijdrage leveren aan het uitdragen van deze historische achtergrond, ook bij de nieuwe gebiedsontwikkeling van Veluwse Poort.''

Vereniging Oud Ede

Gerard Hendriks, bestuurslid van de Vereniging Oud Ede zegt over het kazerneproject: "Bij ons ligt de nadruk binnen het project op de verhalen die tezamen een tijdsbeeld geven van het leven op de kazernes en daarbuiten. De verhalen van de militairen zijn van belang, maar ook die van de burgerij die hen regelmatig ontmoette in het dorp of tijdens oefeningen op de heide. De vereniging neemt deel aan het project omdat wij weten dat de kazernes in fysieke en emotionele zin alleen behouden kunnen blijven als de bewoners van Ede en alle dienstplichtigen die hier ooit voor hun nummer zijn opgekomen, de culturele waarde beseffen en doorgeven aan anderen. Wij als vereniging hebben ook aandacht voor een goede bestemming van bestaande kazernegebouwen. Het complex verdient door de bijzondere status een goede bestemming met respect voor haar vorm en uitstraling. Dat laatste willen we zeker graag bewaren! Onze leden maar ook mensen van buitenaf bevragen ons regelmatig op de geschiedenis van het terrein en hen die de kazernes vroeger hebben bewoond."

Historisch Museum Ede

"Het Historisch Museum Ede ziet het vooral als een uitdaging om de voorwerpen een 'historische lading' mee te geven, zodat deze voorwerpen gaan leven en betekenis krijgen", aldus directeur Ben Hilgers. Hij vervolgt: "Voor het museum vormen de kazernes een belangrijk stukje geschiedenis van Ede, sterk gekoppeld aan de bereikbaarheid van Ede per spoor. Het museum bezit uiteraard aan dit militaire leven gerelateerde voorwerpen. Het bijzondere van dit project is vooral dat het gaat om voorwerpen die niet door mensen zijn verzameld, maar schijnbaar achteloos zijn achtergelaten. Voor een museum is dat een unieke uitdaging. Voor ons is het project geslaagd als we een aantal voorwerpen een historische betekenis hebben kunnen geven. We willen vooral een aantal voorwerpen bewaren die een mooi verhaal hebben! Deze betekenisgeving van objecten zal ook vooral de selectie zijn voor wat we echt voor de toekomst willen bewaren."

Platform Militaire Historie Ede

Jaap Scheeres is secretaris van het Platform Militaire Historie Ede, gevestigd op het voormalige kazerneterrein (onder de Heidebrouwerij). Hij vertelt: "Onze doelstelling is vooral om ervoor te zorgen dat het militair erfgoed bewaard blijft en dat het blijft leven voor de Edese bevolking. Daar ligt ook de belangrijkste motivatie om met dit erfgoedproject mee te doen. Voor het platfrom is het project geslaagd als er een website is waar de Edese burger gemakkelijk informatie kan vinden over alles wat te maken heeft met de militaire historie van Ede. Voor het bewaren van de objecten is het Historisch Museum Ede de meest geschikte partner. De gedigitaliseerde objecten en het daarbij behorende verhaal kunnen prima een plek vinden op een website. Er is al veel gevonden, interessant en minder interessant. Een bepaalde voorkeur heb ik nog niet, maar dat heeft zeker ook met de toegevoegde waarde van bijpassende verhalen te maken."

Dit bericht was geplaatst op 2 oktober 2015 door Jobbe Wijnen.



Benieuwd naar het geluid van de Koude Oorlog?

Aanstaande zaterdag op de Nationale Monumentendag presenteert het Platform Militaire Historie Ede, samen met de andere partners, een uitstalling over ons project in het Akoesticum.

We presenteren iets heel bijzonders, iets dat we je niet kunnen laten zien, alleen laten horen: het geluid van de Koude Oorlog . . .

Ben je benieuwd, kom dan zaterdag 12 kijken in het Akoesticum in Ede tussen 10 uur en 4 uur.

Zie ook het bericht in Ede Stad.

Dit bericht was geplaatst op 9 september 2015 door Jobbe Wijnen.



PX-10 of OX-13

Deze week was de beruchte PX-10 wapenolie weer volop in het nieuws vanwege de vermeende gezondheidsrisico's. Journalisten van Radio1 vroegen onder andere of er niet nog ergens een potje van moet zijn, want de exacte samenstelling is onbekend. Ook in Ede is tijdens het bouwbiografisch onderzoek gezocht naar dat soort potjes, maar deze zijn niet gevonden. Wel zijn er verschillende lege blikken van OX-13 gevonden: ook wapenolie, maar kennelijk een ander type. Het blik op de afbeelding is gevonden in het wachtgebouw van de Elias Beeckman kazerne.

Weet iemand wat het verschil is?

Impressie van het wachtgebouw, zoals het was tijdens het bouwbiografisch onderzoek in 2012.


Dit bericht was geplaatst op 9 september 2015 door Jobbe Wijnen.



Projectvideo: Snippers uitzoeken met de AWN

Onze eerste projectvideo is een feit! Met de Archeologische Werkgemeenschap Ede (AWN-Ede) zochten we snippers uit die op de Beeckman kazerne zijn gevonden. Er zaten enige stukken tussen uit de Tweede Wereldoorlog, en vooral uit begin jaren 50.

Dit bericht was geplaatst op 31 augustus 2015 door Jobbe Wijnen.



Vier nieuwe verhalen

In de zomer heeft de projectgroep niet stilgezeten. Vooral Gerard Hendriks van de Vereniging Oud Ede en Jaap Scheeres (PMHE) hebben zich ingespannen: er zijn vier nieuwe verhalen over de kazernes op de site verschenen.

kazernes op de site verschenen. - Ede en de Vereniging Van Dienstplichtige Militairen (VVDM) - Een cadeau voor Defensie - een stuk over de jubileum gaslantaarn - PMT en KMT: 'Geestelijke gezondheidszorg' voor dienstplichtigen, en - Een verhaal over de Edese protesten tegen het Compagnies Oefenterrein in de jaren 80.

Veel leesplezier!

Dit bericht was geplaatst op 27 augustus 2015 door Jobbe Wijnen.



'Dag Lekker Vrouwtje van me' . . .

Gisteren is er door vrijwilligers van de Archeologische Werkgemeenschap een poging gedaan tabak te maken van een collectie snippers die gevonden was in de Beeckman kazerne. Met aandachtig puzzelen wisten Gerda, Luc en Jobbe nog een aantal teksten compleet te krijgen, waaronder wat oude administratie, een postbewijs uit de de Tweede Wereldoorlog en een aantal persoonlijke briefjes van soldaten aan hun liefje thuis. Zie de foto's voor een impressie.

Dit bericht was geplaatst op 27 augustus 2015 door Jobbe Wijnen.



Waar bewaar je een Jeep?

Waar bewaar je een Jeep als je hem niet meer nodig hebt? Een bouwbiograaf weet het . . . lees verder over jeeponderdelen in de kazernes.

(Uitgelichte foto komt van internet. Bron onbekend.)

Dit bericht was geplaatst op 27 juli 2015 door Jobbe Wijnen.



Vierdaagsepas van de commandant

Deze kunnen we nu natuurlijk niet achterhouden. De vierdaagsepas van 2008 van de commandant van de kazernes himself, Rob Vollaard, gevonden tijdens het onderzoek, in diens eigen kantoor in de Bergansius kazerne.

Dit bericht was geplaatst op 21 juli 2015 door Jobbe Wijnen.



Britse rookgordijnen?

Wapens zijn in het bouwbiografisch onderzoek in de kazerne niet gevonden . Documenten over wapentuig echter wél!

Dit verhaal vertelt over de handleiding van een Brits type rookgranaat in Nederlandse dienst. Lees verder op Britse rookgordijnen in Ede.

Dit bericht was geplaatst op 9 juli 2015 door Jobbe Wijnen.



Wie kent deze dame?

Deze foto is gevonden in de Beeckman kazerne. Wie weet wie deze dame is?

Dit bericht was geplaatst op 8 juli 2015 door Jobbe Wijnen.



De hele telefoongids online

In het gebouw 5 op de Elias Beeckman kazerne is een telefoongids van het garnizoen gevonden. Dit boekje geeft de indeling van de hele kazerne in een keer weer: iedereen die wat voorstelde, had immers een telefoon! Voor geïnteresseerden wordt het hele hele boekje hier afgedrukt onder kazernevondsten (klik op de link).

Dit bericht was geplaatst op 22 juni 2015 door Jobbe Wijnen.



De Edese geschiedenis gevangen in een schildering

Na het vertrek van Defensie uit Ede stonden de kazernegebouwen leeg. Maar de gebruikers hadden natuurlijk hun sporen daarin achtergelaten, waaronder muurschilderingen. Op een van die schilderingen zien we een stuk geschut door paarden getrokken, met op de achtergrond de ENKA fabrieken. Jan Kijlstra heeft aan de hand daarvan een verhaal geschreven. Lees op deze pagina verder over deze bijzondere schildering.

Dit bericht was geplaatst op 14 juni 2015 door Jan Kijlstra.



Nieuwe vondsten Officiersmess Beeckmankazerne

Op de pagina van Elias Beeckmankazerne gebouw 2, de bioscoop en officiersmess, zijn nieuwe vondsten geplaatst. Onder ander een merkwaardig tafelstandaardje met de naam 'Tinny'. Als iemand weet waar dit voor diende horen we het uiteraard graag!

Dit bericht was geplaatst op 28 april 2015 door Jobbe Wijnen.



Wat doen die Diplis hier?

Wat doen die soldaten buiten de kazerne?

Dankzij Ruud Dijkman is er een -beginnetje- van een nieuw verhaal op de site geplaatst. Wat zijn deze militairen aan het doen? Kijk snel op de pagina (klik op de link).

Ook zulke verhalen over de kazernes: stuur ons een mail of reageer op dit bericht.

Dit bericht was geplaatst op 14 april 2015 door Jobbe Wijnen.



Weer nieuwe vondsten uit Elias Beeckman 11

Er staan weer enkele nieuwe vondsten op de pagina van Elias Beeckman kazerne, gebouw 11, waaronder de krant uit 1945 die in 2012 wereldnieuws was in Gelderland en een opmerkelijke envelop gericht aan SS-Untersturmführer Bernhart. Kijk op de pagina voor meer vondsten.

Dit bericht was geplaatst op 22 februari 2015 door Jobbe Wijnen.



Nieuwe documenten online

Het bouwbiografisch onderzoek heeft in 2012 en 2013 veel documenten opgeleverd die overal verstopt en achtergelaten waren in de gebouwen. Vandaag zijn er opnieuw zo'n 70 daarvan online op deze website geplaatst: leuk dus om eens door te bladeren. Je kunt ze vinden onder 'Kazernevondsten' bij de gebouwen (klik op te links):

- Bergansiuskazerne
- Elias Beeckman kazerne gebouw 15
- Prins Mauritskazerne garage 22
- Prins Mauritskazerne garage 23

Zie je een document waar je ons een verhaal over kan vertellen, laat dan zeker een berichtje achter onder die pagina. We kijken uit naar jouw verhaal!

Dit bericht was geplaatst op 5 februari 2015 door Jobbe Wijnen.



Antimilitarisme en het Akoesticum

Op 23 januari werd het Akoesticum geopend in bijzijn van Koning Willem Alexander met onder andere een onderhoudende film over de geschiedenis van de kazernes met muziek en dans.

Dat niet iedereen het eens was met de militaire aanwezigheid in Ede wordt in de film aangestipt met het voorbeeld van hartvormige gaten die eens in het hek zijn geknipt. "Dat dit zou zijn gedaan door Kees Koning is echter een misverstand", aldus Jan Kijlstra. Hij schreef een verhaal over hoe het echt zit met dit stukje Edes Antimilitarisme. Volg de link naar het hele verhaal.

Dit bericht was geplaatst op 28 januari 2015 door Jobbe Wijnen.



Kazernezoektocht: onbekende foto 1

Voor het erfgoedproject zijn we op zoek naar meer informatie over deze foto.

We zien een parkeerplaats met legervoertuigen van de Koninklijke Landmacht (kl op de nummerplaat). Daar achter staan wat gebouwen die niet militair lijken. Er staan een paar mannen in uniform en een paar zonder. Een van hen is opvallend kort van stuk. De datering is niet helemaal duidelijk, maar gezien blouse van de kleine man waarschijnlijk jaren 80 of 90.

De foto is gevonden in gebouw 98 van de Simon Stevin kazerne in de doka. De foto is waarschijnlijk bewust achter gelaten, want hij lag gewoon op een plankje.

Wie kan ons helpen met de volgende vragen:

- Waar en wanneer is deze foto gemaakt?
- Wie staan er op? Kent iemand misschien de kleine man op de foto?
- Wie werkte er in gebouw 98 tijdens het opruimen van de kazerne en heeft de foto achtergelaten?

We komen graag in contact met iedereen die iets over de foto kan vertellen en ons kan helpen het verhaal van de kazerne te schrijven.

Dit bericht was geplaatst op 22 januari 2015 door Jobbe Wijnen.



Graffitti in de kazernes

In de kazernes is (was) veel graffitti aanwezig van militairen die hun aanwezigheid wilden vastleggen, die de opdracht hadden de kazerne wat op te fleuren, of zich gewoon verveelden en wat op de muur schreven.

We hebben er nu een aparte pagina voor gemaakt. Misschien zit jouw 'tag' uit de jaren 80 er ook nog tussen.

Ga naar de graffittipagina.

Dit bericht was geplaatst op 11 januari 2015 door Jobbe Wijnen.



Goede Feestdagen!

Met deze nieuwjaarskaart uit 2003 van de 43e gemechaniseerde brigade wensen we iedereen goede feestdagen en een goed en erfgoedrijk 2015!

Dit bericht was geplaatst op 24 december 2014 door Jobbe Wijnen.



Brainstorm bij de AWN

Op 9 december hield de projectgroep een brainstorm over de mogelijkheden met de historische vondsten. Er zijn ideeën geïnventariseerd over hoe je vondsten of objecten uit de collecties kan inzetten in het vertellen van het verhaal van de kazernes.

De AWN (Archeologische Werkgroep) stelde deze keer haar ruimte ter beschikking en zorgde voor de koffie!

Hier onder een sfeerimpressie.

Brainstormavond Edese erfgoedpartners op 9 december 2014.


Dit bericht was geplaatst op 11 december 2014 door Jobbe Wijnen.



Projectgroep bijeenkomst

Vanavond is de projectgroep 'Living Artefacts' bij elkaar gekomen. Er is gesproken over hoe we de plannen concreter kunnen maken en hoe we over het project gaan communiceren. Met deze basis gaan we nu aan de slag met het selecteren van historische vondsten die het verhaal van de kazerne kunnen vertellen uit de collecties van de projectpartners. Daarmee kunnen we binnenkort het startschot voor het project geven.

      "Kijk dat vind ik nu een leuke vondst . . . !"

"Kijk, die aflevering van de 'Bijzondere Veldpost' uit 1950, dat vond ik nu een leuke vondst", zei Jan Kijlstra van Erfgoed Ede tijdens de vergadering. "Die roept bij mij direct allerlei associaties op die tot verhalen kunnen leiden." We hebben hem hieronder daarom maar direct online gezet voor iedereen.

Een aflevering van de 'Bijzondere Veldpost' uit 1950 van het Katholiek Thuisfront, gevonden in de Elias Beeckman kazerne (EBK11-659).


Dit bericht was geplaatst op 19 november 2014 door Jobbe Wijnen.



Welkom op de project-website!

Welkom op deze project-website! In 2013 heeft de provincie Gelderland besloten de gemeente Ede een subsidie te verlenen voor de uitvoering van een project om het verhaal van de kazernes van Ede (opnieuw) te ontsluiten voor het publiek. Het project vormt de koepel waaronder we met zoveel mogelijk partners proberen dit verhaal te vertellen in al zijn diversiteit. Met deze deze website houden we je op de hoogte van wat er in het project gebeurt en vertellen we je hoe je kunt bijdragen.

Anno 2014 heeft Defensie definitief de kazernes van garnizoensstad Ede -de westelijke Poort naar de Veluwe- verlaten. Wat tot die tijd een bruisend militair bedrijf was, veranderde in één van de grootste complexen van erfgoed in de gemeente en de vraag hoe dit te beschermen en een passende plek te geven. Dit project heeft ten doel om de geschiedenis van de kazernes te ontsluiten voor het publiek en recht te doen aan het werk van alle oud-militairen, dienstplichtigen en veteranen en de inwoners van Ede en omstreken. (uit de subsidieaanvraag Living Artifacts of the Veluwe)

Dit bericht was geplaatst op 13 november 2014 door Jobbe Wijnen.