Educatie

Door verhalen en beelden maakt het Platform het begrip oorlog voor kinderen herkenbaar. Als waarschuwing, want oorlog en onrecht zijn niet altijd ver weg. Het is niet iets van vroeger. De kinderen zien, horen en lezen over bekende straten en plaatsen. Monumenten krijgen een betekenis. Ze herkennen huizen en gebouwen, die daardoor als het ware zelf een monument worden. Ze kunnen er niet meer aan voorbij gaan zonder te bedenken wat daar ooit is gebeurd.

Het Platform kan onderstaande programma's aanbieden, maar maatwerk is ook mogelijk. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

Gastles Tweede Wereldoorlog

Het platform beschikt over een aantal standaard lessen over de geschiedenis van Ede in de jaren 1940 - 1945. De lessen worden gegeven door gastsprekers van het platform. Aan de hand van meegebracht historisch materiaal, maar ook door ondersteuning met foto's uit de regio wordt op speelse wijze het verhaal verteld van de Duitse inval op 10 mei 1940 tot aan de capitulatie van het Duitse leger op 5 mei 1945. Op verzoek kan er ook juist worden ingezoomd op bepaalde aspecten, zoals het garnizoen Ede, het verzet, de Slag om Arnhem, de Pegasus ontsnappingen, de bevrijding of het Mausoleum.

Tentoonstelling op locatie

Het Platform bezit authentiek materiaal over de oorlogstijd, dat binnen de scholen getoond kan worden. Zo wordt met hulp van originele documenten en foto's op panelen de hele geschiedenis van mei 1940 tot mei 1945 in Ede verteld. Het verhaal op de panelen wordt boeiender gemaakt door de vele voorwerpen die te zien zijn en aangeraakt kunnen worden. Blikvangers zijn echte parachutes van de Slag om Arnhem en levensgrote etalagefiguren in uniformen uit de jaren '40 - '45. Vaak wordt er, afhankelijk van het te kiezen thema, een klein tafereeltje opgebouwd: het bombardement op Ede, het verzet bij een wapendropping of de landing van de parachutisten op de Ginkelse Heide.

Bezoek militair-historisch Informatiepunt

In het MHIP worden regelmatig exposties over de Tweede Wereldoorlog georganiseerd. Scholen kunnen deze tentoonstellingen op afspraak bezoeken. Na een korte inleiding kunnen de leerlingen aan de hand van een vragenlijst de expositie bekijken. Gidsen van het platform zijn hierbij aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden.

Battlefieldtour op de fiets

Gidsen van het Platform trekken er samen met de klas op uit om bijzondere plaatsen te bezoeken. Als excursiemogelijkheden kennen we het gebied rondom de Ginkelse Heide of een tour langs verschillende monumenten. Deze battlefieldtour zal met de fiets worden afgelegd. De leerlingen dienen hiervoor een eigen fiets mee te nemen. In de toekomst zullen er meer mogelijkheden bij komen.

Voor deze activiteiten vragen wij een bijdrage in de onkosten.Airborne Feelings Ede
Airborne Museum 'Hartenstein'
Dienstplicht Koude Oorlog
Gemeentearchief Ede
Historisch Museum Ede
Keep Them Rolling
Liberation Route Europe
Luchtpost Indonesië
Nat.Comité 4 en 5 mei
Nat.Comité Herdenking Capitulatie Wageningen
Nico Schuurman Comics
Pegasus Pipes & Drums
Roseboom-Ede
Stichting De Greb
Stichting Grebbelinie
St.Joods Monument Ede
Tubetronics
Verbindingsdienst
Verbindingsdienst Ede
Veteranen Sociëteit Ede