Airborne Feelings Ede
Airborne Museum 'Hartenstein'
Dienstplicht Koude Oorlog
Gemeentearchief Ede
Historisch Museum Ede
Keep Them Rolling
Liberation Route Europe
Luchtpost Indonesië
Nat.Comité 4 en 5 mei
Nat.Comité Herdenking Capitulatie Wageningen
Nico Schuurman Comics
Pegasus Pipes & Drums
Roseboom-Ede
Stichting De Greb
Stichting Grebbelinie
St.Joods Monument Ede
Tubetronics
Verbindingsdienst
Verbindingsdienst Ede
Veteranen Sociëteit Ede
Historie Nu

In deze rubriek laat het platform aan de hand van fotobewerkingen een stukje Edese militaire geschiedenis terugkomen in de tegenwoordige tijd.

Binnen het platform staan deze foto's ook wel bekend als 'spookfoto's'. Het zijn oorlogsfoto's met daarop mensen die zicht voor onze vrijheid hebben ingezet, maar Nu niet meer onder ons zijn. Heden en verleden smelten samen.

Deze zomer hoop ik een nieuwe serie te kunnen plaatsen, dus kom gerust nog een terug om de nieuwe spookfoto's te bekijken.

Links ziet u een animatie
van een fotobewerking.

We beginnen de serie met een bekende plek in Ede, de spoorwegovergang bij het station Ede-centrum.

Nieuwe Stationsstraat - TelefoonwegEde wordt op 17 april 1945 bevrijd door de 49e Britse Infanterie Divisie, ondersteund door de Canadese Calgary en Ontario tankbataljons. Hier zien we een Sherman IC 'Firefly' van het C-eskadron van het Canadese Calgary Tank Regiment die vanaf de Arnhemseweg Ede binnenrolt. Deze Sherman IC 'Firefly' is een verbeterde Sherman I (Amerikaanse aanduiding: Sherman M4). Het korte 75mm kanon is vervangen door het langere 17-ponder kanon (76,2mm). In het eskadron zijn acht van de 20 tanks van het type IC 'Firefly', de overigen zijn van het oudere type I.

Op de tank zijn duidelijk de extra rupsbanden te zien die aan de voorkant en aan de koepel zijn bevestigd. Deze dienen niet allen als reserve bij een beschadigde rupsband, maar vooral ook als extra bescherming tegen de Duitse anti-tank wapens.

De bevrijders worden hier verwelkomd door de Edese bevolking.

We zijn weer VRIJ!

Op onderstaande foto zien we de Oude Kerk in het centrum van Ede. Waar hier oliebollen worden verkocht, werden ooit onze bevrijders feestelijk onthaald.

Grotestraat - Kerkplein (Oude Kerk)

Het is dinsdagmiddag 17 april 1945. Op de foto zien we twee militairen van de A-compagnie van het Britse bataljon The Royal Scots Fusiliers, die voor de Oude Kerk nog vol ongeloof worden aangestaard door de zojuist bevrijde Edese inwoners.


De rechter militair draagt over zijn schouder
een Britse lichte mitrailleur (Brengun),
de linker militair is bewapend met een
Lee Enfield Mk IV geweer.

Achter de beide mannen is het toen nog bestaande 'huisje van Staf' te zien.Op dinsdagmiddag 17 april is Ede weer vrij. Van alle kanten rijden Canadese tanks het dorp binnen.

Stationsweg - hoek Lindelaan


Hier wordt op de hoek van de Stationsweg en de Lindelaan een tank van het A-eskadron van het Canadese Calgary Tank Regiment door een uitbundige menigte vakkundig gestopt.

Dit werkt beter dan de Duitse versperringen!

Het huis op de hoek wordt tijdens de Duitse bezetting bewoond door de commandant van de Duitse 20. Schiffstammabteilung. Dit is een opleidingseenheid van de Duitse Kriegsmarine. De eenheid zelf is gelegerd in de Maurits- en de Frisokazerne, door hen omgedoopt in de 'Kommodore Bonte Kaserne'.

Klinkenbergerweg - Burgemeester Prinslaan


De hier afgebeelde foto is genomen tussen augustus 1943 en november 1944, Fregattenkapitän Ehme Suhrmeyer bewoont dan dit pand. Hij is in die periode tevens de Ortskommandant van Ede.

Wim Rietkerk


Herman Rolleman