Battlefield-fietsroute Dropzone Y - Ginkelse Heide Ede

Deze fietsroute voert u langs historische plekken waar zich gedurende de eerste dagen van de operatie Market (het luchtlandingsgedeelte van operatie Market Garden) de slag om de Ginkelse Heide afspeelde.

De fietstocht kan individueel, maar ook als groep onder begeleiding van een gids worden gereden (foto). Hierbij wordt op locatie uitleg gegeven over de slag op de Ginkelse Heide. Het start- en eindpunt is De Smederij, waar u ook de wisselexpositie kunt bezoeken.

De lengte van de fietstocht bedraagt 15 km. De prijs 7.50 per persoon. DIt is inclusief gids, bezoek expositie en een kopje koffie of thee.

Kijk op onze voorpagina voor georganiseerde tochten of neem contact met ons op voor een tocht op aanvraag. Opgeven kan door een berichtje te sturen naar onze werkgroep Arrangementen.

De in kleur uitgegeven fietsroute is tijdens openingsuren ook verkrijgbaar in De Smederij tegen een vergoeding van 1 euro.

Historie

Op 18 september 1944 landden op de Ginkelse Heide bij Ede binnen veertien minuten ruim 1900 Britse parachutisten. Aan de komst van deze parachutisten gingen 24 uren vooraf waarin strijd is geleverd tussen enerzijds het 7th Battalion 'The King's Own Scottish Borderers' (7 KOSB) en anderzijds de ongeveer zeshonderd man in Ede gestationeerde Duitse troepen en het SS Wachbataillon 3 uit Amersfoort.

Op 17 september 1944 om 13.30 uur landde het 7 KOSB, veertig officieren en 725 manschappen sterk, met 45 zweefvliegtuigen op een landingsterrein anderhalve kilometer zuidoost van de Ginkelse Heide. Hun taak was om de Ginkelse Heide bezet te houden tot de landing van de 4th Parachute Brigade op de tweede dag van de operatie.

Bekwaam, met grote inzet en goed gevolg hebben de Britten hun taak vervuld. Ondanks de snelle Duitse reactie slaagden zij erin hun stellingen tegenover een steeds sterker wordende tegenstander voor het overgrote deel te behouden. Het bosgebied rond de Ginkelse Heide was echter te groot om goed verdedigd te kunnen worden door het beperkte aantal manschappen van het Britse bataljon.

De Slag om de Ginkelse Heide was een onderdeel van de Slag om Arnhem.

Airborne Museum 'Hartenstein'
Dienstplicht Koude Oorlog
Gemeentearchief Ede
Historisch Museum Ede
Keep Them Rolling
Liberation Route Europe
Luchtpost Indonesië
Nat.Comité 4 en 5 mei
Nat.Comité Herdenking Capitulatie Wageningen
Nico Schuurman Comics
Pegasus Pipes & Drums
Stichting De Greb
Stichting Grebbelinie
St.Joods Monument Ede
Verbindingsdienst