Battlefieldtour 'Operatie Pegasus'

Het Platform Militaire Historie Ede organiseert voor groepen battlefieldtours rondom het thema 'Operatie Pegasus'.

Na afloop van de Slag om Arnhem zitten ongeveer 6000 Britse Airbornes op de noordelijke Rijnoever vast in vijandelijk gebied. De meesten van hen zijn door de Duitsers gevangengenomen, maar een flinke groep heeft ook weten te ontkomen. Het Edese verzet spoort deze militairen op en helpt hen onder te duiken. Omdat zoveel onderduikers in en rondom Ede een te groot risico vormen voor de Edese bevolking, besluit het verzet ze in twee nachtelijke operaties over de Rijn te zetten. Een gevaarlijke tocht door vijandelijk gebied gaat hieraan vooraf.

Gidsen van het platform geven op locatie uitleg over de Pegasus-ontsnappingsoperaties en vertellen over het Edese verzet dat een belangrijke rol vervulde bij het organiseren ervan. In overleg zijn ook battlefieldtours over andere gebeurtenissen mogelijk. U kunt hiervoor contact opnemen met de werkgroep Arrangementen.

De Battlefieldtour is er voor iedereen die wil weten wat zich ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Ede en omgeving heeft afgespeeld. Het start- en eindpunt van de tour is het Oorlogs- en Garnizoensmuseum 'De Smederij' op het voormailge karzerneterrein Maurits-Noord, Verbindelaarsweg 100 in Ede. De excursie start om 11.00 uur met een introductie met lunch, waarna we om 13.00 uur op pad gaan met originele legertrucks uit de Tweede Wereldoorlog. Een klein deel van de route zal te voet worden afgelegd. Deelnemers die slecht ter been zijn kunnen de gehele route meerijden. De tour zal omstreeks 17.00 uur eindigen bij De Smederij. Voor de deelnemers hanteren we een minimum leeftijd van 12 jaar.

De Battlefieldtours van het Platform Militaire Historie Ede zijn geen commerciële activiteit. We proberen laagdrempelig en kostendekkend te werken. Deelname aan deze tour geschiedt daarom geheel voor eigen risico. Het inschrijfgeld bedraagt 45 euro per persoon. Dit is inclusief een kop koffie bij ontvangst, Cahier Pegasus, historisch transport, eenvoudige broodjeslunch, thee onderweg en begeleiding van 2 gidsen. Leden van VVAM krijgen 5 euro korting!

Indien er weer een datum bekend is, zullen we dit vermelden in de agenda op de voorpagina van deze website.


Airborne Museum 'Hartenstein'
Comité Airborne Arnhem-West.
Dienstplicht Koude Oorlog
Gemeentearchief Ede
Historisch Museum Ede
Keep Them Rolling
KOVOM
Liberation Route Europe
Luchtpost Indonesië
Nat.Comité 4 en 5 mei
Nat.Comité Herdenking Capitulatie Wageningen
Nico Schuurman Comics
Pegasus Pipes & Drums
Stichting De Greb
Stichting Grebbelinie
St.Joods Monument Ede
The Pegasus Channel
Verbindingsdienst