Battlefieldtours

Het Platform Militaire Historie Ede organiseert voor groepen en op individuele inschrijving Battlefieldtours met als thema 'Operatie Pegasus'.

Na afloop van de Slag om Arnhem zitten ongeveer 6000 Britse Airbornes op de noordelijke Rijnoever vast in vijandelijk gebied. De meesten van hen zijn door de Duitsers gevangengenomen, maar een flinke groep heeft ook weten te ontkomen. Het Edese verzet spoort deze militairen op en helpt ze onder te duiken. Omdat zoveel onderduikers in en rondom Ede een te groot risico vormen voor de Edese bevolking, besluit het verzet ze in twee nachtelijke operaties over de Rijn te zetten. Een gevaarlijke tocht door vijandelijk gebied gaat hieraan vooraf.

Gidsen van het platform geven op locatie uitleg over de Pegasus-ontsnappingsoperaties en vertellen over het Edese verzet dat een belangrijke rol vervulde bij het organiseren ervan. In overleg zijn voor groepen echter ook battlefieldtours over andere gebeurtenissen mogelijk.

De Battlefieldtour is er voor iedereen die wil weten wat zich ten tijde van de Tweede Wereldoorlog in Ede en omgeving heeft afgespeeld. Het start- en eindpunt van de tour is het militair-historisch informatiepunt op de voormalige Prins Mauritskazerne aan de Nieuwe Kazernelaan 2 in Ede. De excursie start om 13.00 uur met een korte introductie, waarna we op pad gaan met een originele legertruck uit 1943. Een klein deel van de route zal te voet worden afgelegd. Deelnemers die slecht ter been zijn kunnen echter de gehele route meerijden. Na afloop van de excursie zal er in de Veluwse Heidebrouwerij een warme maaltijd worden geserveerd, waar tot uiterlijk 20.00 uur kan worden nagepraat. We hanteren een minimum leeftijd van twaalf jaar.

De Battlefieldtours van het Platform Militaire Historie Ede zijn geen commerciële activiteit. We proberen laagdrempelig en kostendekkend te werken. Deelname aan deze tour geschiedt daarom geheel voor eigen risico. Het inschrijfgeld bedraagt 40 euro per persoon. Dit is inclusief koffie bij ontvangst, beschrijving battlefieldtour met kaart, historisch transport, warme maaltijd met consumptie en twee gidsen.

De eerst volgende excursie: (nog onbekend)

Foto's en getuigeverslagAirborne Feelings Ede
Airborne Museum 'Hartenstein'
Combat Camera Collection
Dienstplicht Koude Oorlog
Gemeentearchief Ede
Historisch Museum Ede
Keep Them Rolling
Liberation Route Europe
Luchtpost Indonesië
Nat.Comité 4 en 5 mei
Nat.Comité Herdenking Capitulatie Wageningen
Nico Schuurman Comics
Pegasus Pipes & Drums
Roseboom-Ede
Stichting De Greb
Stichting Grebbelinie
St.Joods Monument Ede
Tubetronics
Verbindingsdienst
Verbindingsdienst Ede
Veteranen Sociëteit Ede
WR-Cartoons