Kazernes in Ede


Erfgoed van Ede, Gelderland, Nederland


HOME      VERHALEN      VONDSTEN      PROJECT

Een leeuw in Ede

Bij het voormalige exercitieterrein van de Elias Beeckmankazerne staat een monument met een 'gouden' leeuw op een sokkel.

Om zijn verhaal te kunnen vertellen, moeten we terug gaan naar de meidagen van 1940, naar het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog.

In Rotterdam wordt hevig gevochten tegen de Duitse troepen die proberen de Maas over te steken om zo het hart van Nederland te bereiken.

Het Regiment Verbindingstroepen verdedigt de Koningsbrug met hand en tand. Samen met andere militaire eenheden weten ze de Duitse troepen enkele dagen op te houden.

In 1960 wordt de Koningsbrug gesloopt. Naast de overgang staat een groot beeld, versierd met vier leeuwen. De commandant van de Verbindingstroepen vraagt om een aandenken aan de zware strijd in mei 1940 en krijgt een van de vier leeuwen in bruikleen. De drie andere leeuwen staan nu op de nieuwe Maasboulevard te Rotterdam.

Langzaamaan groeit de leeuw uit tot een algemeen monument voor de gevallenen van de Verbindingsdienst in Nederland.

Maar het verhaal van de leeuw gaat verder terug in de tijd.

Het beeld is in 1772 gemaakt door J. Keerbergen en was oorspronkelijk een onderdeel van de nieuwe Hofpoort bij het Hofplein in Rotterdam. In 1833 wordt de Hofpoort afgebroken, en het monument met de leeuwen wordt opgeborgen in een loods. In 1860 geeft Koning Willem III opdracht het beeld opnieuw te plaatsen en wel bij de pas gebouwde Koningsbrug in Rotterdam. Daar houden gedurende honderd jaar de vier leeuwen de wacht.

Na de sluiting van de Edese kazernes in 2010 wordt de leeuw op 16 december van dat jaar overgebracht naar de Bernhardkazerne van het Regiment Verbindingstroepen in Amersfoort.

In 2011 schenkt Defensie de gemeente Ede een replica van de leeuw als dank voor het feit dat Ede meer dan honderd jaar garnizoensplaats is geweest.

Gerard Hendriks, Vereniging Oud Ede