Kazernes in Ede


Erfgoed van Ede, Gelderland, Nederland


HOME      VERHALEN      VONDSTEN      PROJECT

Een cadeau voor Defensie

In 1906 komen de eerste soldaten naar Ede om de pas gebouwde kazernes te bevolken.In het begin zijn de Edenaren hier niet allemaal blij mee. De bevolking is traditioneel ingesteld, religieus en moet van verandering niets hebben.

In de loop der jaren ziet zij echter ook voordelen van hun aanwezigheid. De kazernes blijken een interessant afzetgebied, cafés zien hun omzet groeien, er worden sportterreinen aangelegd. Ede begint zich te ontwikkelen en de bevolking richt haar blik op de veranderende wereld. De bevolking neemt toe en met de nieuwkomers ontstaat ook behoefte aan cultuur. In 1930 wordt mede door financiële bijdrage van het garnizoen een openluchtzwembad bij de Enka geopend.

De toneelvereniging van de onderofficieren, 'Advendo', voert regelmatig toneelstukken op, voornamelijk blijspelen. Ze worden afgesloten met een bal. De toneelvereniging 'Het Heidebloempje' van de officieren richt zich op de bovenlaag van de gemeente.

Op nationale feestdagen en de "Heideweek" presenteren zich de ruiters van de Edese Onder Officieren Jacht Vereniging zich in een indrukmakende optocht en staaltjes van opmerkelijke paardendressuur tijdens springwedstrijden en carousselrijden

De O.M.V.A. (Onderofficiersmuziekveldartillerie) is een muziekcorps te paard. Regelmatig treedt zij op bij militaire parades, maar ook met concerten in de muziektent op de markt.

Na 25 jaar lijkt er tussen de militairen en de burgerbevolking een band te zijn gegroeid. De Edese bevolking grijpt dit jubileum aan om haar waardering te tonen.

Er wordt een grote inzamelingsactie gehouden en van het geld wordt een monumentale gaslantaarn aangeboden aan het garnizoen. De lantaarn wordt geplaatst voor de infanteriekazernes. Helaas bleek bij de onthulling van de lantaarn op 1 mei 1931 de gasleiding nog niet aangesloten te zijn op de lantaarn!

Deze lantaarn bestaat niet meer. Hij is tijdens de bezetting van Nederland door de Duitsers afgebroken.

Gerard Hendriks, Vereniging Oud Ede.

* Foto afkomstig van het Historisch Museum Ede, als weergegeven in de Collectie Gelderland, object 313652