Kazernes in Ede


Erfgoed van Ede, Gelderland, Nederland


HOME      VERHALEN      VONDSTEN      PROJECT

Militairen op de Hartenberg

Militairen op de Hartenberg? Jazeker! In de begin zeventiger jaren was er een grote betrokkenheid van de militairen van de legerplaats Ede met de bewoners van het centrum voor mensen met een verstandelijke beperking" de Hartenberg" aan de Apeldoornseweg.

Wat de militairen zoal deden . . .

Begin jaren zeventig werd er op het terrein van de Hartenberg op Koninginnedag een groots festijn gehouden om de recreatiekas te spekken. Er kwamen op zo'n dag ongeveer 20.000 bezoekers en enkele officieren wisten een zeer grote groep dienstplichtigen te organiseren om de grote stroom auto's in goede banen te leiden. Daarnaast regelde men ook nog maar even een grote hoeveelheid tenten en verbindingen. Op één van die dagen liepen er wel zo'n 200 militairen.

Op een andere moment gaven 3 dienstplichtigen van de geneeskundige dienst aan dat men zich verveelde. Na contact met de Hartenberg kwamen zij dagelijks naar de, zo als het toen nog genoemd werd , arbeids therapie en hielpen onder leiding van personeel de bewoners met allerlei werkzaamheden zoals uitlaat klemmen in elkaar zetten, plastic emmertjes van een hengsel voorzien enz. Na verloop van enkele maanden werd hier van hogerhand een stokje voor gestoken en gingen ze weer terug naar hun werkzaamheden op de kazerne zoals aspirines uitdelen en de Panorama lezen.

Diverse malen werden groepjes bewoners uitgenodigd om op de kazerne te komen kijken.Dit was voor veel jongens een groot feest vooral als ze werden rondgereden in militaire voertuigen. (Zie foto 19,24,25,26,27,28,29.)

Daarna ,het zal zijn geweest in 1974of 75 en daarna, wilde de leiding van de Hartenberg met bewoners op vakantie. Erg veel geld was er niet voor maar met name o.a. Kapitein Suykerbuik regelde een kompleet tentekamp op camping De Eng in Wageningen. De tenten werden volledig ingericht met bedden verlichting en zelfs kachels.Een kleine groep dienstplichtigen kreeg opdracht om het ons zo goed mogelijk naar de zin te maken.Voor deze mannen was het geweldig om de dagelijkse sleur van het kazerneleven te kunnen ontvluchten. Er moest altijd wel een kachel worden bijgevuld of iets dergelijks en dan was een potje voetbal met een groepje bewoners erg leuk.Een stukje in een drietonner meerijden was werkelijk een belevenis in de vakantie van de bewoners. (Zie foto 18,20,21,22,23.)

Na enkele jaren in Wageningen gekampeerd te hebben werden gelukkig de financiën wat beter en gingen bewoners meer en meer naar regulier vakantiehuisjes.

Speeltuin

In 1978 is er op het terrein van de hartenberg een heel bijzondere speeltuin gebouwd en weer kwamen een grote groep militairen als vrijwilliger , in de avond uren , helpen om een grote speel brug/ uitkijktoren te bouwen die daarnaast geheel rolstoeltoegankelijk was. Als speelobject hadden de ontwerpers bedacht dat deze brug van de ene naar de ander heuvel gebouwd moest worden. Er werden met de hand diepe gaten gegraven waarin een grote hoeveelheid houten palen gezet werden . Deze boomstammen waren 12 tot 14 meter lang en 30 tot 40cm doorsnede .Om deze klus te klaren had echt wel een grote groep sterke mannen nodig. (Zie foto 1 t/m17)
Buiten deze klussen om zijn er ook altijd dienstplichtigen en beroeps militairen geweest die als vrijwilliger hielpen met allerlei activiteiten.

Tekst en foto;'s: Ruud Dijkman