Kazernes in Ede


Erfgoed van Ede, Gelderland, Nederland


HOME      VERHALEN      VONDSTEN      PROJECT

Antimilitarisme in Ede

Vanaf de jaren 70 ontwikkelde zich in de regio ook een anti-militaristisch sentiment in de regio en soms werd er actie gevoerd bij de kazernes. Bij één van de actievormen in de jaren 90 knipten activisten gaten in de hekken van de kazerne in de vorm van een hartje. Dit was ook in andere kazernes al gebeurd in de jaren 80, zoals bij de actie 'Ontdek je hekje' bij de vliegbasis Woensdrecht. Ironisch genoeg heeft de manier waarop Defensie de gaten repareerde in Ede er voor gezorgd dat de hartjes nog altijd zichtbaar zijn, al gaat het hek nu wel binnenkort verdwijnen.

De activist Kees Koning was in de jaren 80 en 90 het icoon van de vredesbeweging in Ede en soms wordt zijn naam genoemd als het over deze hartjes gaat. Toch is hij daar nooit voor veroordeeld, integendeel, het was zijn medestander Anton van Weert die zich in 1995 voor de rechter moest verantwoorden voor het knippen van 31 gaten in hekken van twee kazernes en werd veroordeeld tot vijf maanden gevangenis waarvan drie voorwaardelijk.

Dankzij de social-media weten we nu ook hoe de militairen het hebben ervaren. Eric H. melde via facebook dat hij er destijds tijdens een UZI-les 'metaalgeluiden' hoorde: "Ik vroeg aan mijn leerlingen wie er met zijn wapen aan het spelen was . . . bleek dus niet uit de groep te komen! Toen ik poolshoogte ging nemen stond er iemand doodleuk hartjes in het hek te knippen. De Marechaussee heeft hem na een telefoontje van mij aangehouden en meegenomen. Een paar weken later gebeurde er weer zoiets, maar toen ik kwaad uit de struiken kwam lopen met een UZI in mijn hand, schrokken de twee mannen die de gaten repareerden zich een hoedje!"

Een andere militair melde eveneens gezien te hebben dat iemand gaten in het hek aan het knippen was vanaf de buitenkant van het hek, maar besloot geen zin te hebben om er iets aan te gaan doen. Toen de onbekende activist klaar was met het hartje en een beetje verbaasd naar de soldaat liep om te vragen waarom hij niks deed, zou die soldaat geantwoord hebben "Nou en? Het is toch niet mijn hek!"

Jobbe Wijnen