PEGASUS & Kamp Mooi-Land

Het boek 'PEGASUS & Kamp Mooi-Land' is een vervolg op de eerder verschenen stripalbums 'Grebbelinie 1940 Bloedspoor' en 'Ede 1944 & Market Garden'. Dit laatste album van de Edese striptekenaar Nico Schuurman gaat over de dertienjarige Adriaan, wiens vader gevangen zit in strafkamp Mooi-land, dat midden in het spergebied ligt. Na het mislukken van Market Garden dolen er honderden Britse militairen over de Veluwe. Ze zitten vast in bezet gebied, zoeken onderdak en vormen zo een groot gevaar voor de lokale bevolking. Adriaan bezoekt zijn vader in het kamp, terwijl het Edese verzet plannen smeedt om de Britten de Rijn over te helpen.

Kleurendruk met harde kaft
ISBN: 9789081791243
Adviesprijs 16,95 euro.
(In De Smederij verkrijgbaar voor 14.00 euro.)
Link naar website

Ede 1944, MARKET GARDEN

Op vrijdag 19 september 2014 verscheen de eerste druk van dit stripboek in een oplage van 500 exemplaren als onderdeel van een educatief samenwerkingsproject tussen de Gemeente Ede, het Platform Militaire Historie Ede, de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum en tekenaar Nico Schuurman.

Het jaar 1944 was voor Ede het meest dramatische oorlogsjaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dag en nacht vlogen er enorme formaties geallieerde bommenwerpers over op weg naar het Roergebied. De Duitsers deden er alles aan om met hun (nacht-) jagers en luchtdoelartillerie deze vliegtuigen neer te halen. Vele toestellen stortten daadwerkelijk boven de gemeente Ede neer, waaronder één bij de Driesprong. Duitse militaire colonnes en treinen zijn geen moment veilig voor de geallieerde jagers. Vliegveld Deelen werd regelmatig zwaar gebombardeerd en het verzet laat een trein ontsporen. Tot overmaat van ramp werden per vergissing tijdens Operatie Market Garden Edese woonwijken zwaar gebombardeerd, waarbij 69 burgers om het leven kwamen. Vervolgens vonden er op 17 en 18 september felle gevechten op de Ginkelse Heide plaats, waarbij bijna 50 Airborne militairen in de strijd met Nederlandse SS-ers om het leven komen. Aan Duitse zijde sneuvelden minimaal 90 man. Vluchtelingenstromen kwamen op gang en evacués moesten worden opgenomen. Voor honderden Britse militairen moest een onderduikadres gevonden worden. Razzia's en Duitse terreur waren aan de orde van de dag en onbetrouwbare V1 raketten vlogen over.

Kleurendruk met harde kaft
ISBN: 9789081791212
Adviesprijs 14,95 euro.
(In De Smederij verkrijgbaar voor 14.00 euro.)
Link naar website

Grebbelinie 1940, bloedspoor

In dit biografische stripboek verhaalt de Edese tekenaar Nico Schuurman over de verhalen die zijn vader hem vertelde. De beide hoofdpersonen, Jo en Adriaan, zitten op de Edese Paasbergschool wanneer de Tweede Wereldoorlog uitbreekt. Oom Henk werd gemobiliseerd en Ede geëvacueerd. Nico werkte een jaar aan dit album en deed veel onderzoek om het verhaal waarheidsgetrouw te maken. In het boek zien we o.a. tekeningen van de Edese kazernes, de watertoren, station Ede Wageningen en de Reehorst. Ook komen er bekende verhalen in voor zoals de executie van de Huzaren op de Ginkelse Heide en het oppakken van de 'Poolse' krijgsgevangenen.

Kleurendruk met zachte kaft
ISBN: 978-94-6206-400-3
Adviesprijs 15,95 euro
(In De Smederij verkrijgbaar voor 14.00 euro.)
Link naar website





Airborne Museum 'Hartenstein'
Dienstplicht Koude Oorlog
Gemeentearchief Ede
Historisch Museum Ede
Keep Them Rolling
Liberation Route Europe
Luchtpost Indonesië
Nat.Comité 4 en 5 mei
Nat.Comité Herdenking Capitulatie Wageningen
Nico Schuurman Comics
Pegasus Pipes & Drums
Stichting De Greb
Stichting Grebbelinie
St.Joods Monument Ede
Verbindingsdienst