Edese stripboeken van Nico Schuurman

Ed van Seters

Grebbelinie 1940, bloedspoor

Nico Schuurman is in Ede geboren en getogen en heeft in zijn vrije tijd een stripboek gemaakt over de verhalen die zijn vader hem vertelde.

Nico: "Hun persoonlijke verhaal heb ik met de actualiteit in het boek verteld. De hoofdpersonen in het boek, Jo en Adriaan, zitten op de Paasbergschool. Verder hebben oom Henk en tante Woutje een rol in het boek. Hij was gemobiliseerd. In het echt sneuvelde hij in die meidagen in Renswoude. Ook de evacuatie in die dagen van Ede wordt in het boek verteld."

Ruim een jaar werkte de Edenaar aan dit stripverhaal, waarbij veel research werd gedaan om het verhaal waarheidsgetrouw te maken. De 24 bladzijden met tekeningen zijn allen op A3-formaat gemaakt en bevatten veel herkenbare platen. In het boek zien we o.a. tekeningen van de Edese kazernes, de watertoren, station Ede Wageningen en de Reehorst. Ook komen er bekende verhalen in voor zoals de executie van de Huzaren op de Ginkelse Heide en het oppakken van de 'Poolse' krijgsgevangenen.

Dit stripboek is een aanwinst voor Ede. Als Platform Militaire Historie Ede zijn we blij met dit soort initiatieven, die een plaatselijke geschiedenis goed in beeld brengt.

Het boek Grebbelinie 1940, bloedspoor (ISBN nummer 978-94-6206-400-3) verschijnt in een paperback A4, kost 15,95 en is te bestellen bij www.boekscout.nl

Ede 1944, MARKET GARDEN

Op vrijdag 19 september 2014 verscheen de eerste druk van het stripboek: 'EDE 1944, MARKET GARDEN', het nieuwe stripboek van de Edese striptekenaar Nico Schuurman. Deze eerste oplage van 500 exemplaren was onderdeel van een educatief samenwerkingsproject tussen de Gemeente Ede, het Platform Militaire Historie Ede, de Vereniging Vrienden van het Airborne Museum en de auteur.

Het jaar 1944 was voor Ede het meest dramatische oorlogsjaar tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dag en nacht vlogen er enorme formaties geallieerde bommenwerpers over op weg naar het Roergebied. De Duitsers deden er alles aan om met hun (nacht-) jagers en luchtdoelartillerie deze vliegtuigen neer te halen. Vele toestellen stortten daadwerkelijk boven de gemeente Ede neer, waaronder één bij de Driesprong. Duitse militaire colonnes en treinen zijn geen moment veilig voor de geallieerde jagers. Vliegveld Deelen werd regelmatig zwaar gebombardeerd en het verzet laat een trein ontsporen. Tot overmaat van ramp werden per vergissing tijdens Operatie Market Garden Edese woonwijken zwaar gebombardeerd, waarbij 69 burgers om het leven kwamen. Vervolgens vonden er op 17 en 18 september felle gevechten op de Ginkelse Heide plaats. Hierbij sneuvelden bijna 50 Airborne militairen in de strijd met Nederlandse SS-ers. Aan Duitse zijde sneuvelden minimaal 90 man. Vluchtelingenstromen kwamen op gang en evacués moesten worden opgenomen. Voor honderden Britse militairen moest een onderduikadres gevonden worden. Razzia's en Duitse terreur waren aan de orde van de dag en onbetrouwbare V1 raketten vlogen over.

In deze biografische strip kunt u het allemaal zien en lezen.

Het in kleur en harde kaft uitgevoerde boek kost 14,95 euro en is verkrijgbaar bij Boek en Buro, het Paard van Troje en Frits Hardeman. Gesigneerde exemplaren kunnen worden afgehaald in het MHIP en bij de tekenaar zelf. Nico is bereikbaar via: nicoschuurmancomic@gmail.com

Airborne Feelings Ede
Airborne Museum 'Hartenstein'
Combat Camera Collection
Dienstplicht Koude Oorlog
Gemeentearchief Ede
Historisch Museum Ede
Keep Them Rolling
Liberation Route Europe
Luchtpost Indonesië
Nat.Comité 4 en 5 mei
Nat.Comité Herdenking Capitulatie Wageningen
Nico Schuurman Comics
Pegasus Pipes & Drums
Roseboom-Ede
Stichting De Greb
Stichting Grebbelinie
St.Joods Monument Ede
Tubetronics
Verbindingsdienst
Verbindingsdienst Ede
Veteranen Sociëteit Ede
WR-Cartoons