Battlefieldtour Operatie Pegasus 2013

Na afloop van de Slag om Arnhem blijkt dat ongeveer 6000 Britse airbornes op de noordelijke Rijnoever zijn achtergebleven. De meesten van hen zijn door de Duitsers gevangengenomen. Een groot aantal Britten heeft echter weten te ontkomen en zwerft door de Veluwse bossen. Stukje bij beetje worden deze militairen door het verzet opgespoord en uiteindelijk over de Rijn gezet.

Op zaterdag 13 april 2013 organiseerde het platform weer een Battlefieldtour Operatie Pegasus, waarbij een lid van het toenmalige verzet onder de deelnemers was. Op de achtergrond kunt u daarom luisteren naar een verslag van dhr. Herman vd Kaa, die ten tijde van de Pegasus-ontsnappingen actief was in het verzet en meehielp met het verplaatsen van de Britse Airbornes

De muziek met de titel 'Highland Cathedral' is afkomstig van de cd Festivo van Noortje van Middelkoop & Harm Hoeve.

Foto 1, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

We gaan vandaag op pad met een Dodge legertruck en een Willys jeep. Zoals op de foto te zien is, ziet de wagen uit 1943 er als nieuw uit.

Foto 2, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

We zijn te gast bij de Edese Heidebrouwerij, welke gevestigd is op het terrein van de voormalige Prins Mauritskazerne. Na een presentatie over het Edese verzet en de Pegasus-ontsnappingen gaan we snel op pad.

Foto 3, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Onze tweede stopplaats is de Oude Lunterseweg. Hier bezichtigen we onder andere de slaapkamer en kast waar majoor Tony Hibbert ondergedoken heeft gezeten.

Foto 4, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Voor het voormalige woonhuis van de familie Wildeboer zetten we de deelnemers even op de foto. 'Bill' Wildeboer was de leider van de BS in Ede. Ook zat hier Major Digby Tatham-Warter enige tijd ondergedoken. Het zal voor het laatst zijn, want de woning wordt momenteel gesloopt.

Foto 5, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Aan de Zecksteeg bezoeken we de plek waar 31 Britten werden ondergebracht, tesamen met vier gevangengenomen Nederlandse SS'ers. Waarom deze SS'ers uiteindelijk werden doodgeschoten, vertellen wij u graag tijdens een volgende Battlefieldtour.

Foto 6, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

De Willys jeep doet na zoveel jaar nog steeds trouw dienst.

Foto 7, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Er is plaats voor twaalf deelnemers.

Foto 8, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

In het 'Engelse bosje' drinken we een bakje Engelse thee. Een van deelnemers, dhr Herman vd Kaa, was als lid van het verzet actief betrokken bij de organisatie van de ontsnappingstocht. We horen vandaag uit eerste hand hoe de situatie ter plaatse was.

Foto 9, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Gids Gerard en verzetsman Herman van de Kaa gaan samen op de foto

Foto 10, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Er is veel te vertellen over deze voor Ede spannende tijd.

Foto 11, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Platformlid Arjan Ros, die vandaag de rol van houthakker vervult, heeft zijn panfluit meegenomen en speelt de melodie die op deze pagina te horen is.

Foto 12, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

De tour volgt de route die door leden van het verzet en ruim honderd Airbornes door vijandelijk gebied werd afgelegd.

Foto 13, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Uitzicht op het strandje bij de Rijn, waar de uiteindelijke oversteek plaatsvond. Aan de overzijde was Nederland reeds bevrijd, maar hier zou dat nog een hongerwinter duren. Voor duizenden zou de bevrijding, die zo dichtbij was, te laat komen.

Foto 14, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Tijdens de tweede tocht, welke mislukte, zou een gewonde Britse militair en een redder van de overzijde met de boot omslaan en jammerlijk verdrinken.

Foto 15, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Foto 16, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

De bierbrouwer en zoon zijn op de kazerne druk in de weer met het bereiden van een warme maaltijd.

Foto 17, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Deze heerlijke, warme maaltijd zit bij de prijs inbegrepen. Er is ditmaal keus uit boerenkool of zuurkool, met worst én gehaktbal.

Foto 18, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Wester Wetering - Na het eten gaan we verder met het tweede deel van de tour.

Foto 19, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Het complete verhaal is in boekvorm verkrijgbaar bij het platform!

Foto 20, 13 april 2013, © W.J. van den Berg

Westerrode - Terwijl de avond valt, luisteren we naar het verhaal over boerderij Westerrode, welke door de Duitsers in brand werd gestoken. Op 24 november wordt de boerderij van Rap door de Duitsers doorzocht, waarbij twee onderduikers, wapens en munitie worden gevonden.