Struikelsteen in Ede onthuld

Op 10 september 2013 is door schrijver en dichter Ben Verduijn een eerste struikelsteen in Ede onthuld.

Met 'struikelstenen' worden zij herdacht, die het slachtoffer zijn geworden van het Nazi-regiem voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij worden niet alleen geplaatst met het doel een herinnering te zijn, maar ook om te dienen als opvallende waarschuwing: er voor te waken dat het nooit meer zal gebeuren.

In een weten en er aan blijven denken, waar de mens -ook jij en ik - toe in staat is, wanneer deze tot woede en haat wordt opgezweept.

Foto 1, 10 september 2013, © Ed van Seters

De steen ligt bij de ingang van de ING-bank aan de Molenstraat en symboliseert het verhaal van de joodse familie Leijdesdorff.

Het echtpaar Leijdesdorff verbleef in Ede bij de expediteur G.J. Karssenberg aan de Molenstraat. Na verraden en op 9 juli 1943 gearresteerd te zijn, werden beiden op transport gesteld naar het vernietigingskamp Sobibor, waar zij na aankomst onmiddellijk werden vermoord.

Foto 2, 10 september 2013, © Ed van Seters

Als een zichtbare herinnering aan deze gebeurtenis is op de plek waar voorheen het huis van dhr. en mevr. Karssenberg zich bevond, op 10 september 2013 een zgn. 'struikelsteen' in het trottoir aangebracht.

In deze steen staan de namen van het omgekomen joodse echtpaar gegrift met plaats en data van geboorte en overlijden.