Battlefieldtour fatale wapendropping Keuenklep

Video

9 maart 2018 - In het kader van 'Het jaar van Verzet' organiseert het Platform Militaire Historie Ede in samenwerking met lokale erfgoedinstellingen een fiets-battlefieldtour naar het droppingterrein de Keuenklep nabij Lunteren.

In de nacht van 8 op 9 maart 1945 werden hier na afloop van deze verzetsdaad 17 Edese verzetsmensen opgepakt en later terechtgesteld. Het platform verzorgt in de zomer van 2018 fiets-battlefieldtours naar het droppingterrein en in het Kijk- en Luistermuseum Bennekom, het Historisch Museum Ede en Museum Lunteren zijn exposities over de wapendropping ingericht. Vandaag bezoeken de deelnemende partijen samen de exposities en het droppingterrein.

Amersfoort Gezien ging met ons mee en maakte er een reportage van. - Klik op de afbeelding!

Schoolopdracht Slag om de Ginkelse Heide

Video

2018 - Lisanne Budding en Melissa Heij maakten als schoolopdracht een reportage over De Slag om de Ginkelse Heide. De studenten benaderden hiervoor het Platform Militaire Historie Ede en gingen in het militair-historisch informatiecentrum in gesprek met Ed van Seters. Beide studenten bezochten ook het voormalige slagveld, waar ze verslag deden van de slag om de Ginkelse Heide.

Klik op de afbeelding!

Herdenking bombardement Ede-Zuid 2017

Video

15 september 2017 - In samenwerking met de gemeente Ede organiseert het Platform Militaire Historie Ede vandaag een herdenking bij het monument aan de Parkweg dat herinnert aan het bombardement op Ede-Zuid in 1944. Dit jaar met medewerking van ooggetuige en slachtoffer mevrouw Jozen-Alberti, die op vijftienjarige leeftijd beide ouders, broer en broertje verloor bij dit door de geallieerden uitgevoerde bombardement. Zij doet tijdens de herdenking uitgebreid verslag van de dramatische gebeurtenissen op 17 september 1944. De herdenking begint echter met een korte uiteenzetting van de luchtlandingsoperatie Market Garden door dhr. Evert van de Weerd en een op de deelnemende scholen gerichte toespraak van wethouder Johan Weijland.

17 aprillezing 2017

Video

Lezing door Gerard Gijsbertsen over de Canadese zomer van 1945.

Met veel origineel beeldmateriaal van de bevrijding van Ede.

Vrijheidsfestival Ede 2017

Video

Op zaterdag 22 april 2017 organiseerde het Akoesticum in samenwerking met de Gemeente Ede en het Platform MHE een eerste editie van het Vrijheidsfestival Ede.

Deze dag stond in het teken van militaire historie, optredens, workshops, verhalen, exposities, film, dans, sport en spel, militaire voertuigen en muziek. Afsluitend was er een feestelijke parade over het kazerneterrein en een vrijheidsmaaltijd.

Vijf jaar PMHE - Rondje Kazerne

Video 13 februari 2017 - (Ede-TV)

Bevrijdingsevent Ede

Video 17 april 2015 - Bevrijdingsevent Ede

Herdenking Fusillademonument Amersfoort

Video 20 maart 2015 - verslag van Amersfoort Gezien

Expositie 70 jaar bevrijding Ede

Video Maart 2015 - verslag van EDE-TV

Herdenking Verzet Ede

Video 22 september 2014 - Impressie van de herdenking

Eerbetoon van de Parachute Regiment aan de verzetsmensen uit Ede voor hun rol in de Slag om Arnhem en de Operatie Pegasus.

Herdenking Bombardement Ede-Zuid

Video 19 september 2014 - Impressie van de herdenking bij het monument aan de Parkweg in Ede.

70 jaar Market Garden - Klassendag

Video 19 september 2014 - Impressie van de klassendag voorafgaand aan de Market Garden-herdenking in Ede.

Battlefieldtour Operatie Pagasus I

Video 19 oktober 2013 - Vanuit het eigen Militair Historisch Informatiepunt (M-HIP) op de voormalige Prins Mauritskazerne organiseerde dit platform weer een zeer geslaagde battlefieldtour. Met twintig deelnemers en twee GMC's werden diverse locaties bezocht waarlangs het Edese verzet de Britse para's naar de Rijn loodste.

Herdenking bombardement Ede

Video 20 september 2013 - Deze vrijdag verleende dit platform haar medewerking aan de herdenking van het bombardement op Ede-Zuid op 17 september 1944.

Bij dit bombardement, het begin van Operatie Market Garden, kwamen 69 burgers om het leven. Om 11.25 uur, het tijdstip waarop de eerste bommen vielen, legden leerlingen van de scholen waar de slachtoffers werden opgevangen bloemen bij het monument aan de Parkweg.

De scholen Zuiderpoort, Oranje Nassau en de Koepelschool dragen om de beurt een jaar lang zorg voor het monument.

Open Monumentendag

Video 14 september 2013 - Deze zaterdag verleende dit platform haar medewerking aan de Open Monumentendag op de voormalige Prins Mauritskazerne. Naast het geven van rondleidingen, stelde het platform tevens het nieuwe Militair Historisch Informatiepunt open voor publiek.

De vrijdag hieraan voorafgaand bezochten verschillende schoolklassen het kazerneterrein. Een re-enactmentvereniging met mobiele veldkeuken deed oude tijden herleven. Vrijdagavond mocht de voorzitter van dit platform, Ed van Seters, de Edese Monumentenprijs in ontvangst nemen. Klik op de foto voor een korte impressie van deze open dag.

Klusvideo MHIP

Video Van april tot en met september 2013 hebben vrijwilligers van het platform een Militair Historisch Informatiepunt (MHIP) ingericht op de voormalige Prins Mauritskazerne. Met een eigen informatiepunt willen we het battlefieldtoerisme in Ede ondersteunen, rondleidingen verzorgen, scholen ontvangen en wandel- en fietsroutes aanbieden.

Van deze werkzaamheden is een klusvideo gemaakt, welke bekeken kan worden door op de foto te klikken.

Kranslegging Bevrijdingsmonument

Video 17 april 2013 organiseerden dit platform en het Comité 44-45 Ede een herdenking bij het Bevrijdingsmonument aan de Arnhemseweg in Ede.

De plechtigheid is onder meer bijgewoond door familie van Clifford Moulton, één van de bevrijders van Ede. Clifford Moulton is onlangs overleden. Dit jaar willen we de reportage dan ook opdragen aan deze Edese bevrijder, die altijd bij de herdenking aanwezig was.

De heer Clifford Moulton maakte in de Tweede Wereldoorlog deel uit van het 7de bataljon van het Duke of Wellington's Regiment, dat weer deel uitmaakte van de 49ste Britse divisie Polar Bears. Deze divisie, toegevoegd aan The 1st Canadian Army, bevrijdde in april 1945 Ede.

Symposium 'Historie leeft'

Video 14 maart 2013 - Gespreksleider Ed van Seters gaat in Cultura in gesprek met vijf onderzoekers, die zich gespecialiseerd hebben in een bepaalde militaire periode en onderwerp. De wisselwerking met het publiek maken deze middag tot een dynamische samenkomst met interessante personen en verhalen.

Battlefieldtour Operatie Pegasus I en II

Video 27 oktober 2012 - Voor diegene die normaalgesproken als figurant actief zijn, werd er door het platform een Battlefieldtour georganiseerd. Samen bezochten we diverse locaties die deel uitmaakten van de Pegasus-ontsnappingsroute, waarlangs in 1944 tweemaal een grote groep Britse airbornes naar de Rijn werd geloodst.

Herdenking Nederlands verzet

Video 24 september 2012 - Herdenkingsceremonie voor het Nederlandse verzet, dat de Airborne troepen hielp nadat de Slag om Arnhem was overgenomen door voormalige leden van de Parachute Regiment.

Voice-over door kolonel John Waddy. Georganiseerd door Major Tony Hibbert, Hiltje van Eck, Gerard Gijsbertsen.

'Gelegerd in Gelderland'

Video 22 september 2012 - Maar liefst 45.000 mensen bezochten zaterdag de Airborne luchtlandingen en de Slotmanifestatie 'Gelegerd in Gelderland'.

Van de Romeinen tot de Middeleeuwen, van het beleg van Huissen tot de dienstplichtigen op de Veluwe. Niet alleen is er veel te zien, er is ook van alles te beleven op de Ginkelse Heide in Ede.

Bijzetting Christiaan Hollebrands

Video 26 april 2012 - Christiaan Hollebrands was wachtmeester bij de Marechaussee. In 1943 wilde hij niet langer dienst doen voor de bezetter, dook onder en sloot zich aan bij een verzetsgroep in de Biesbosch. Hier kwam hij in een treffen met Duitse militairen in september 1944 om het leven.

Op verzoek van de familie wordt hij vandaag vanuit zijn huidige rustplaats aan de Asakkerweg overgebracht naar het Mausoleum.

Onthulling Joods Monument Ede

Video 18 april 2012 - Video-verslag van de onthulling van het Joods Monument aan de Vossenakker op de Paasberg in Ede.

Het monument is ter herinnering aan alle omgebrachte Joodse oorlogsslachtoffers uit de gemeente Ede in de periode 1940-1945.

Kranslegging Bevrijdingsmonument te Ede

Video 17 april 2012 - Kranslegging bij het Bevrijdingsmonument aan de Arnhemseweg, dat in 1995 opgericht is ter gelegenheid van de 50-jarige herdenking van de bevrijding van Ede.

Op de roestvrijstalen pyramide staan de Canadese - en Britse vlaggen.

Filmbeelden van de bevrijding van Ede.

Video 1945 - Een uniek filmpje van militairen die aan het eind van de Tweede Wereldoorlog met een voertuig op een landmijn rijden. Het ongeval speelt zich af in de buurt van Hotel-pension Langenberg. Ook zijn er beelden van een beschadigde Simon Stevinkazerne en van bevrijders in de Grotestraat in Ede.

Het betreft beeldmateriaal zonder geluid dat na veel speurwerk door Wim Rietkerk werd gevonden.

Operation Market Garden

Video 1944 - September 1944 start de slag om Arnhem. Britse en Poolse paratroepen worden achter de Duitse linies gedropt met de opdracht om de Rijnbrug bij Arnhem te veroveren en bezet te houden tot de grondtroepen vanuit het zuiden arriveren. Het plan is om via Arnhem door te stoten naar Duitsland en zo de oorlog te beëindigen.

Operation Market Garden - de grootste luchtlandingsoperatie ooit - mislukte en duizenden mensen kwamen om het leven. Ruim 12.000 manschappen werden gedropt, slechts 2.200 geallieerden keerden naar huis terug.

Airborne Feelings Ede
Airborne Museum 'Hartenstein'
Dienstplicht Koude Oorlog
Gemeentearchief Ede
Historisch Museum Ede
Keep Them Rolling
Liberation Route Europe
Luchtpost Indonesië
Nat.Comité 4 en 5 mei
Nat.Comité Herdenking Capitulatie Wageningen
Nico Schuurman Comics
Pegasus Pipes & Drums
Roseboom-Ede
Stichting De Greb
Stichting Grebbelinie
St.Joods Monument Ede
Tubetronics
Verbindingsdienst
Verbindingsdienst Ede
Veteranen Sociëteit Ede