De bevrijding van Ede

In april 1945 komt het front na de verloren slag om Arnhem in de herfst van 1944 weer in beweging. Het 1e Canadese leger krijgt opdracht Nederland vanuit Duitsland te bevrijden.

16 april 1945 - De slag om Otterlo
Op 16 april wordt Otterlo bevrijd, maar in de nacht die volgt, wordt Otterlo opnieuw strijdtoneel. De slag bij Otterlo is 'de laatste grote' slag in Nederland. Het plaatsje komt klem te zitten tussen Canadezen die naar het westen optrekken en Duitsers die hun laatste troepen achter de Grebbelinie in veiligheid willen brengen. Een onverwacht zware slag volgt nadat Otterlo eigenlijk al bevrijd is. De Duitsers verliezen vijfenzeventig man, de Canadese verliezen zijn 15 gesneuvelden en 48 gewonden. Ook vier burgers komen om het leven. De bevrijding van Otterlo is duur betaald.

17 april 1945 - Ede bevrijd
En voor de derde keer wordt er tijdens WO2 gevochten op de Ginkelse Heide. Nu zijn het Canadese tanks en Britse infanteristen die tegenover de Duitsers komen staan. De Edese kazernes worden met vlammenwerpers in brand gezet en op 17 april 1945 wordt Ede bevrijd door de Polar Bears Divisie. De Britten en Canadezen rukken niet verder op dan de Grebbelinie, die de Duitsers in die dagen de Pantherstellung noemen.

5 mei 1945 - Capitulatie in Wageningen
Op 5 mei onderhandelen de strijdende partijen in Wageningen over de capitulatie en komt er een einde aan de bezetting. Ook is er afgesproken dat er voedseltransporten naar het Westen van het land zullen plaatsvinden. Het ENKA-terrein in Ede is hierbij het belangrijkste depot en hoofdkwartier van deze operatie Faust.