2018 Jaar van verzet

Het landelijke Platform Herinnering Tweede Wereldoorlog heeft 2018 uitgeroepen tot het 'Jaar van Verzet'. Door heel Nederland vinden activiteiten plaats die mensen laten kennismaken met - en na laten denken over - verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Link naar landelijke website: Jaar van Verzet

Wapendropping de Keuenklep

In het kader van dit project besteedt het Platform Militaire Historie Ede in samenwerking met lokale organisaties aandacht aan de fatale wapendropping boven Ede's grondgebied, welke in de nacht van 8 op 9 maart 1945 plaatsvond. Deze operatie kostte zeventien Edese verzetsmensen hun leven.

Het Platform Militaire Historie Ede organiseert in de zomer van 2018 battlefieldtours naar het droppingsterrein de Keuenklep nabij Lunteren. In het Kijk- en Luistermuseum Bennekom, het Historisch Museum Ede en Museum Lunteren worden exposities over deze wapendropping georganiseerd. Het thema is steeds hetzelfde, maar ieder dorp vult dit aan met eigen lokale aspecten.

Historisch Cahier

Als verbindende factor wordt in samenwerking met het Gemeente Archief Ede een Historisch Cahier over de wapendropping uitgegeven.

Exposities en educatieve programma's

Van 9 maart tot 5 mei 2018 zijn er tijdelijke exposities te zien in het Kijk- en Luistermuseum in Bennekom, in samenwerking met het Museum Vliegveld Deelen, in Cultura bij het Historisch Museum Ede en in het Museum Lunteren. Naast de exposities verzorgen de drie musea ieder een eigen educatief programma, specifiek gericht op de lokale verzetsgroepen.

Vanaf 1 juli 2018 is in het militair-historisch informatiepunt De Smederij in Ede een expostie te bezoeken over deze wapendropping.

Fiets-battlefieldtour naar de Keuenklep

Het Platform Militaire Historie Ede organiseert deze zomer battlefieldtours per fiets naar het droppingsterrein de Keuenklep nabij Lunteren, met als thema de wapendropping in de nacht van 8/9 maart 1945. We willen u deze dag meenemen in het aangrijpende verhaal van deze verzetsactie en daarbij op locatie uitleg geven.

Data: 23 juni, 7 juli, 21 juli, 4 augustus, 18 augustus.

Start- en eindpunt is het militair-historisch informatiepunt De Smederij, gevestigd op het voormalige kazerneterrein van de Prins Mauritskazerne, aan de Verbindelaarsweg 100 in Ede. De tour per eigen fiets start om 11.00 uur met een korte inleiding en zal om ca. 14.00 uur zijn afgelopen. De kosten bedragen 7,50 per persoon. Dit is inclusief een eenvoudige lunch te velde.

Inschrijven kan door een berichtje te sturen naar info@PlatformMHE.nl of via onderstaand formulier, onder vermelding van de gewenste datum.

Deelname: maximaal 10 personen per gids, opgeven is dus noodzakelijk! Voor groepen is het ook mogelijk dit arrangement doordeweeks te boeken.

Opgave Fiets-battlefieldtour naar de Keuenklep

Uw naam:

Uw e-mailadres:


Uw bericht:
Het Jaar van Verzet is een initiatief van het Platform WO2, een netwerkorganisatie waarin het Nationaal Comité 4 en 5 mei, het NIOD, de Oorlogsgravenstichting, Liberation Route Europe en de Stichting Musea en Herinneringscentra 40-45 samenwerken met als doel de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland levend te houden.

Het Jaar van Verzet wordt ondersteund door het Ministerie van VWS en het vfonds. Voor landelijke projecten en algemene informatie kunt u terecht op de website: jaarvanverzet.nlSchilderij wapendropping van P. Zeeman (Museum Vliegbasis Deelen)