Militair-historisch informatiepunt

Met een eigen informatiepunt willen we het battlefieldtoerisme in Ede ondersteunen, rondleidingen verzorgen, exposities organiseren, scholen ontvangen en wandel- en fietsroutes aanbieden. Het informatiepunt is gevestigd op het terrein van de voormalige Prins Mauritskazerne, aan de Nieuwe Kazernelaan in Ede.

In het informatiepunt wordt aan de hand van twee hoofdthema's, 'het Garnizoen Ede' en 'Ede tijdens WO2', de militaire geschiedenis van Ede gepresenteerd. Ieder hoofdthema is weer onderverdeeld in 15 typisch Edese onderwerpen, waarbij er permanente aandacht is voor Operatie Pegasus.

Ede heeft een rijke, militaire historie. De militaire aanwezigheid is mede bepalend geweest voor de ontwikkeling van het dorp. Zo speelde vanaf 1914 Ede een belangrijke rol bij de mobilisatie van een veldleger voor de Eerste Wereldoorlog. Door de jaren heen hebben duizenden dienstplichtigen hun dienstplicht vervuld op een van de vele kazernes die Ede rijk is. Ten tijde van de Tweede Wereldoorlog speelde het Edese verzet een belangrijke rol bij de twee Pegasus-ontsnappingsoperaties. In 2012 vertrok het Garnizoen uit Ede en kwam er een einde aan de militaire aanwezigheid.

Openingstijden

Het informatiepunt is open op de zaterdagen 1, 15 en 29 juli en op 12 augustus.
De openingstijden zijn van 10.00 tot 16.00 uur.

Routebeschrijving

Aan het einde van de Eikenlaan draait u rechtsaf de Nieuwe Kazernelaan in. Aan het einde van deze laan treft u aan de rechterkant een parkeerplaats en de ingang tot het kazerneterrein aan. Het informatiepunt is gevestigd in het eerste pand dat u tegenkomt: het pand van de Veluwse Heidebrouwerij.

Adres: Nieuwe Kazernelaan 2
Postcode: 6711 JC in Ede

Link naar Google Maps

Plattegrond Ede

Airborne Feelings Ede
Airborne Museum 'Hartenstein'
Combat Camera Collection
Dienstplicht Koude Oorlog
Gemeentearchief Ede
Historisch Museum Ede
Keep Them Rolling
Liberation Route Europe
Luchtpost Indonesië
Nat.Comité 4 en 5 mei
Nat.Comité Herdenking Capitulatie Wageningen
Pegasus Pipes & Drums
Roseboom-Ede
Stichting De Greb
Stichting Grebbelinie
St.Joods Monument Ede
Tubetronics
Verbindingsdienst
Verbindingsdienst Ede
Veteranen Sociëteit Ede
WR-Cartoons